Narcistična centrifuga

Kdo pere? On pere. On, ki je patološki lažnivec. On, ki si izmisli identiteto. On, ki gre preko trupel za lastno korist. On, ki ne premore empatije. On, ki nastavlja pasti. Pridobi zaupanje in ga izigra. Z levo roko. Lahko bi bila tudi ona, ki pere, seveda.

Koga pere ? Vse, od katerih ima lahko kakršno koli korist. Denar. Hrana. Zavetišče. Občudovanje. Seks. Zastonj bencin. Pohvale. Potrditve. Kontrola. Moč. Nadzor. Najbolj pa žrtve, ki jih ulovi v svoje smrdljivo osje gnezdo. One so preverjene in iz pravega blaga za visoko pranje.

Na koliko stopinj pere? Včasih samo na trideset stopinj Celzija, še posebej na začetku. Potem na 40 stopinj, da ni prevelik šok. Da sploh ni šok. V bistvu je prijetno in niti ne zaznaš spremembe temperature. Dlje časa kot si v pralnem stroju, bolj vroča je voda. Bolj te pere, bolj s teboj manipulira. Ampak še ni boleče, ker ne zaznaš, da je poleg mehčalca dodal še antraks. Ker verjameš, da je njegov namen dober – odstraniti madeže in staro umazanijo, da se bodo obleke, majice ali pa stare gate spet poživele, odišavile, postale boljša različica same sebe. Ne pa da bodo prišle iz te nore centrifuge, ki sledi počasnemu pranju, še bolj zmečkane in raztrgane.

Naša glavna protagonistka, katere delček zgodbe sem že zapisala v prejšnjih blogih, je na začetku uživala v centrifugi, ki je prišla z njim. Na koncu je bila kot krpa za brisanje po tleh.

Včasih, ko je imel dober dan, jo je opral, zlikal in razobesil, da se je sušila in bleščala v jutranjem soncu. Ampak samo zato, da si je lahko zvečer vanjo obrisal svoje posvinjane, umazane čevlje. Da je lahko hrkal in pljuval svoj katranasti izloček vanjo. Če bi lahko, bi si s to krpo še obrisal rit in potem z njo zloščil krožnik in z njim poservisiral naslednjo žrtev. Ob tem bi se zlovešče krohotal.

Kako ima lahko en človek takšno moč, se je spraševala. Ugotovila je, da jo prejema tudi prek različnih tehnik manipulacije. Ker ljudje njegovega kova so mojstri manipulacije. Ki se začne malo po malo, dokler te ne pripeljejo do roba. In boš verjel, da si sam odgovoren za to. On jo je želel narediti “noro”, da bi lahko potem on “skrbel” za njo in njene finance. V njej in tudi drugih, žrtev je imel prej in po tem veliko, je zasejal dvom v lastno presojo. Ona na eni točki ni več vedela ali naj verjame sebi ali njemu. Videla je, da je dan, on pa je trdil, da je noč. In sočustvoval z njo, da se ji je očitno odpeljalo, ker vidi sonce tam, kjer je tema. In da ji bo pomagal nazaj v realnost iz tega psihotičnega stanja.

Gaslighting, pravijo temu. Od te tehnike, ki jo je uporabljal v kombinaciji z drugimi, se ji je skoraj odpeljalo. Ker je to igra zanj. Testiranje. Preizkušanje. Pranje. Pranje na devetdeset.

“Ljubica, danes bom plačal tiste položnice.” In naslednji dan trdi, da tega ni nikoli rekel in da je ona dejala, da jih je že ona plačala.

“O, draga, vidim, da uporabljaš moj deodorant, ki sem si ga kupil. Saj ga lahko, nič hudega.” Ona mu pove, da je deodorant kupila ona, saj je ženski. “Ja tebi se pa čisto meša, jaz sem ga kupil prejšnji teden, tamle v Sparu, je bil znižan. Lubika moja boga, spomin te zapušča, pa tako mlada si še. Kaj bova naredila s tabo?

“Jutri bom jaz skuhal večerjo, ker te imam tako rad, da si ti malo odpočiješ. Ko prideš domov, te bo čakala večerja.” Naslednji dan ona pride domov iz službe in on jo vpraša: “Kaj bo za večerjo? ” Pove mu, da je on obljubil večerjo prejšnji dan. “Tega pa nikoli v življenju nisem rekel, kaj se ti meša? Pa veš, da bi naredil vse na svetu zate, večerjo skuhati je še najmanj. Lahko jo grem pripravljati, če želiš, ampak si ti včeraj rekla, da jo boš skuhala, ko prideš domov.”

Pranje možganov ali kot bi rekla ona — več-kot-samo-jebanje-v-glavo — se dogaja postopoma. In na začetku mu je še verjela. Ampak ko pa mu je predložila stavne listke, ki jih je puščal vsepovsod in ga vprašala, koliko njenega denarja gre zanje, so pa stvari eskalirale. Gasligting na polno – trdil je, da stavni listki niso njegovi. Trdil je, da jih je nekdo drug izgubil. Da se ji meša. Kako ga lahko obsodi česa takega? Kako da mu ne zaupa, da on maksimalno poskrbi za družino? Nadalje je šel tako daleč, da je trdil, da to sploh niso stavni listki. Čeprav je na njih pisalo STAVE. Trdil je, da je izgubila kompas. Da je paranoična. Nesramna. Da ga obtožuje, da je lažnivec in slepar. On, ki ji je dal dušo in srce in bi dal zanjo zadnjo kapljo krvi. Govoril je in govoril, uporabil še tehniko manipulacije “word salad”, da na koncu tako ni vedela, kaj je povedal, ker je skupaj namešal nepovezane in nelogične stvari. Tako dolgo, da se mu je na koncu opravičila, ker je sploh podvomila vanj.

Centrifuga, narcistična. Ampak tudi to je šele začetek. On je z vsemi žavbami namazan. In ona je potrebovala to lekcijo, da ne bo nikoli več šla v pralni stroj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: